Na zaproszenie kanału Polsat Food Network, Ewa Wachowicz poprowadziła warsztaty kulinarne dla mediów. Motywem przewodnim były bożonarodzeniowe wypieki. Prezenterka i autorka programu „Ewa Gotuje”, emitowanego na tej antenie, podzieliła się z uczestnikami przepisem na tradycyjne krakowskie pierniczki i krok po kroku zaprezentowała proces przygotowywania ciasta. Po wykrojeniu fantazyjnych form i upieczeniu ciastek przyszedł czas na dekorowanie. Uczestnicy własnoręcznie przygotowali lukier, ucierając sok z cytryny i cukier puder w tradycyjnych, glinianych makutrach. Sposób na wyśmienite pierniczki, to nie jedyny akcent świąteczny podczas tego spotkania. Pani Ewa podzieliła się z uczestnikami opowieściami o tradycjach bożonarodzeniowych pielęgnowanych przez jej rodzinę, a także zaprezentowała trzy aranżacje wigilijnego stołu. Biel ze złotem, biel z czernią i kryształowymi dodatkami oraz zieleń z czerwienią, to motywy, które idealnie podkreślą nastrój tego wyjątkowego wieczoru. Elegancką zastawę i dodatki stołowe zapewniła marka Villa Italia. Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na antenie Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godz.: 9.00, 17.00 i 22.00.